Tarta z kurczakiem i śliwkami

Zaskakujące połączenie mięsa i owoców w przyprawach na spodzie twarogowym. Danie nie jest słodkie, bo śliwki są dość kwaśne. Całość tworzy niesamowite wrażenia… 

 Tarta z kurczakiem i śliwkami

 

Ciasto:

 2 szklanki mąki

 20 dag twarogu

 1 jajko

 1 łyżeczka soli

 1/3 szklanki mleka

 6 łyżek oleju

 łyżeczka proszku do pieczenia

 tłuszcz do formy

 

 Nadzienie:

 2 małe piersi z kurczaka

 2 małe czerwone cebule

 5-7 śliwek węgierek

 olej do smażenia

 300 g gęstej kwaśnej śmietany

 1 jajko

 curry, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, cynamon, imbir

 

Ser rozdrobnić z jajkiem, olejem, mlekiem i solą, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na pół godziny.

Kurczaka pokroić w kostkę lub paseczki, obsmażyć na niewielkiej ilości oleju z curry i słodką papryką. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w pół plasterki. Udusić na niewielkiej ilości oleju ze szczyptą soli. Kurczaka i cebulę nieco ostudzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem, curry, gałką muszkatołową i imbirem. Doprawić solą i pieprzem. Śliwki wypestkować, pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od ich wielkości.

Ciastem wylepić dno formy wysmarowanej tłuszczem – podnosząc brzegi na wysokość ok 3 cm.

Na ciasto wyłożyć kurczaka z cebulą, zalać śmietaną, ułożyć śliwki i lekko je docisnąć. Posypać cynamonem. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC. Podawać z sosem barbecue.

 

Tarta z kurczakiem i śliwkami 



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s