Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Dawno w moim domu nie było zapiekanki. Kupiłam bardzo dobrą kremową odmianę ziemniaków, która idealnie nadaje się do zapiekanki w towarzystwie z cukinią, pomidorami, szynką i sosem śmietanowym.


Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

 

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

1 mała cukinia

3 dusze plastry kiełbasy szynkowej lub wiejskiej szynki

przyprawa do potraw z ziemniaków

puszka krojonych pomidorów

łyżka mąki

1/2 szklanki śmietany

100 g żółtego sera (dałam goudę i ementaler)

olej do smażenia

Ziemniaki obrać, pokroić w bardzo grubą kostkę i ugotować na półtwardo w osolonym wrzątku. Cukinię umyć, pokroić w kostkę i obsmażyć na oliwie z dodatkiem przyprawy do ziemniaków. Szynkę też pokroić w kostkę. Wymieszać z odcedzonymi ziemniakami i podduszoną cukinią. Zrobić sos. Mąkę i wodę rozmieszać z 2/3 szklanki zimnej wody, podgrzewając, zagotować. Śmietanę zahartować pół szklanki sosu, wlać zawartość do reszty sosu i jeszcze raz zagotować. Dodać do smaku przyprawę do ziemniaków. Zalać gorącym sosem warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym. Pomidory odsączyć z soku, wyłożyć na sos. Posypać żółtym serem i zapiekać 30 minut w temperaturze 180oC.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s