Zupa porowo-ziemniaczana z chrzanem

Oto zupa krem na chłodne jesienne dni, które zapewne niebawem nadejdą… Robi się ją szybko i zjada z apetytem…

A na razie łapię ostatnie ciepłe promienie słońca, ostre barwy, orzeźwiający wiatr i zapach końca lata… a może już początków jesieni?

Z ogromną pasją oddaję się fotografowaniu wszystkich pięknych rzeczy i bardzo serdecznie zapraszam Was do mojego magicznego świata. Znajdziecie mnie na moich blogach. Na Cudem malowane nie publikuję już zdjęć. Kontynuacją jego są Listy malowane… chwilą… Czasami też napiszę wiersz na tym blogu… Zapraszam serdecznie!

 

Rusałka pawik

Modraszek ikar

Czerwończyk żarek

 

Składniki:

4 ziemniaki

1 duży por

łyżka majeranku

3 szklanki bulionu (polecam bulion na wędzące, może być z kostki) 

pieprz  

masło i olej do smażenia

pół szklanki słodkiej śmietanki

2 łyżki chrzanu

grzanki oraz cienkie odsmażone plastry boczku

szczypiorek do posypania

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Pora przeciąć wzdłuż i przepłukać. Podsmażyć na maśle z dodatkiem oliwy. Wlać bulion i gotować do miękkości. Następnie doprawić majerankiem i pieprzem. Zmiksować. Wlać śmietankę i dodać chrzan, wymieszać. Rozlać do miseczek. Na wierzchu ułożyć plaster boczku. Posypać grzankami i szczypiorkiem.

Zupa porowo-ziemniaczana z chrzanem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s