Bitki wołowe w sosie wiśniowym

Dziś propozycja bardzo aromatyczna i zdrowa. Bitki z mięsa wołowego podlane wiśniówką i duszone w sosie z dodatkiem wiśni (mrożonych) oraz przypraw korzennych.

 

Bitki wołowe w sosie wiśniowym

600 g chudej wołowiny na zrazy

50 ml wiśniówki

200 g świeżych lub mrożonych wiśni

sól i pieprz

mąka pszenna, olej

kilka goździków, ziarenek ziela angielskiego, 1 laska cynamonu

po łyżeczce kardamonu i imbiru

bulion wołowy lub pieczeniowy (może być z kostki)

Mięso pokroić na cienkie plastry wzdłuż włókien, lekko rozbić. Panierować w mące i obsmażyć na oleju. Podlać wiśniówką i odparować. Zalać wrzącym bulionem i dusić do miękkości z goździkami, zielem i korą cynamonu. W razie potrzeby dolać wrzątku. Pod koniec dodać wiśnie i rozgotować je. Sos doprawić solą, pieprzem, kardamonem i imbirem. Podawać z kaszą jęczmienną i surówką z czerwonej kapusty.

 

Bitki wołowe w sosie wiśniowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s