Ciasto na knedle z sera okazało się prawdziwym hitem. Wypróbowałam je w daniach wytrawnych, między innymi robiąc pyszne kluchy z kapustą kiszoną i grzybami. Można je zrobić także z mięsem, z pieczarkami, a nawet z warzywami. Kształtem przypominają cepeliny. Świetną okazją na nie będzie Wigilia! Choć to odległy czas… Polecam Wam, bo ciasto robi się szybko, a smakuje wspaniale…
Ciasto:
500 g twarogu
2 jajka
1,5 szklanki mąki
3 łyżki stopionego masła
sól
Farsz:
250 g kiszonej kapusty
garść suszonych grzybów
1 cebula
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz, kminek
Zimny twaróg rozdrobnić widelcem, dodać jajka i ostudzone stopione masło oraz pół łyżeczki soli. Wymieszać. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie ugotować kapustę z pokrojonymi grzybami i kminkiem. Cebulę pokroić, usmażyć na tłuszczu. Gdy kapusta zmięknie należy ją odcedzić i wymieszać z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cisto odrywać po kawałku porcje wielkości brzoskwini. rozpłaszczyć w dłoniach na owalny placek (niezbyt cienki) na desce oprószonej mąką. Nakładać po małej łyżce farszu i zlepiać dokładnie brzegi. Wrzucić na osolony wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch gotować kluski około 5 minut. Odcedzić. Podawać polane skwarkami i kwaśną śmietaną. Smacznego!