Ciasto otrębowe ze śliwkami (bez tłuszczu)

Oto ciasto dietetyczne. Można je pochłaniać bez wyrzutów sumienia. Jest dość suche, więc owoce to prawdziwy rarytas w tym wypieku. Użyłam śliwek, a wierzch posypałam płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Dzieci i mąż trochę wybrzydzali, pewno przez smak otrębów, ale na szczęście te śliwki…. Oryginalny przepis znajdziecie u Doroty.


Ciasto otrębowe ze śliwkami (bez tłuszczu)

 

Składniki:
4 duże jajka (osobno białka i żółtka)
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka zarodków pszennych (lub otrębów)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
500 g dowolnych owoców (u śliwki) oraz 3 łyżki płatków migdałowych

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, miksując (jak przy bezach). Dodać żółtka i zmiksować.

Mąkę i proszek przesiać. Wymieszać z zarodkami (lub otrębami). Dodać do masy jajecznej, wymieszać szpatułką.

Blachę o wymiarach 23 x 34 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć surowe ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu morele, śliwki – układamy rozcięciem ku górze, uprzednio przekrojone na pół i wypestkowane). Wierzch można posypać płatkami migdałów, a po upieczeniu cukrem pudrem.

Piec w temperaturze 170ºC przez 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

 

Ciasto otrębowe ze śliwkami (bez tłuszczu)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s