Knedle serowe ze śliwkami

Zrobiłam i ja! Kuszące knedle w cieście serowym ze śliwkami, Pycha! I pracy przy nic tyle co nic… Przepis chyba jako pierwszy zobaczyłam u Abbry. Do sosu śmietanowego dodałam cukier migdałowy, który świetnie pasuje do śliwek… Polecam zrobić od razu z dwóch porcji.

Knedle serowe ze śliwkami

Knedle serowe ze śliwkami

Składniki:

250 g białego sera (mielony lub w kostce)

1 jajko

3/4 szklanki mąki pszennej

2 łyżki stopionego masła

szczypta soli

śliwki (z tej porcji ciasta potrzebowałam jedynie 6 dużych śliwek)


Do miski włożyć zmielony lub rozdrobniony widelcem ser, jajko, mąkę, sól i masło – zagnieść gładkie, nielepiące się do rąk ciasto. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Odrywać po kawałku ciasto. Z każdej części zrobić kulkę, rozpłaszczyć ją na cienki placek, na środku położyć śliwkę i zlepić w kulkę. Układać na talerzu posypanym mąką.

Knedle wrzucać na osolony wrzątek – kiedy wypłyną, gotować jeszcze około 8 minut.

Podawać polane śmietaną z cukrem i cukrem migdałowym i posypane cynamonem.

Knedle serowe ze śliwkami


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s