Penne z pomidorami i żółtym serem

Za dużo wzięłam sobie ostatnio na głowę… Gotowanie zeszło na drugi plan. Mikołaj poszedł do szkoły, więc pilnuję odrabiania lekcji. Piekarnik nieczynny, bo zrobiłam zwarcie i wielu potraw nie mogę zrobić z powodu hibernacji urządzenia do pieczenia. Dużo czasu poświęcam też fotografii i czytaniu książek, więc blog kulinarny nieco w poszedł w odstawkę… Gdyby doba miała więcej godzin… Odwieczny nasz problem…

Jest zatem okazja do przygotowywania prostych i szybkich dań, takich jak na przykład makaron z pomidorami….


Penne z pomidorami i żółtym serem

 

Penne z pomidorami i żółtym serem

300 g makaronu penne

4 duże pomidory maklinowe

łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy

3 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

mieszanka ziół włoskich, sól i pieprz

2 łyżki czerwonego pesto lub Ajvaru

starty żółty ser

Makaron ugotować al dente w lekko osolonym wrzątku,. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać posiekany drobno czosnek pod koniec smażenia. Pomidory obrać ze skóry uprzednio przelewając je wrzątkiem. Pokroić grubo, dodać do cebuli z czosnkiem i chwilę dusić.Wlać około 1/2 szklanki wody, dodać Ajvar lub pesto, sól, pieprz i zioła do smaku. Gotować 5 minut. Wymieszać z makaronem, wyłożyć na talerze, posypać startym żółtym serem. Można podgrzać w mikrofalówce, by ser się rozpuścił.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s