Tort czekoladowy z amaretti i malinami

Cóż, powiew jesieni czuję wyraźnie. Zdecydowanie wolę soczyste, zielone lato… Może dlatego, że mam letni typ urody, błękitne oczy, a moja skóra kocha słońce…

I uwielbiam czekoladę, migdały, amaretti, bitą śmietanę i maliny. Dlatego upiekłam na urodziny syna ten oto tort. A on też lubi takie smakołyki…

Tort czekoladowy z amaretti i malinami

 

Składniki na dużą tortownicę (27 cm):

100 g gorzkiej czekolady (70-90% kakao) rozpuszczonej w 1/2 szklanki mleka lub słodkiej śmietany 12%

200 g miękkiego masła

200 g brązowego cukru

1/4 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

150 g zmielonych na proszek płatków migdałowych

150 g zmielonych na proszek ciasteczek amaretti

3 łyżki kakao

6 jajek

skórka starta ze sparzonej pomarańczy

Na poncz: 1/3 szklanki mocnej kawy zmieszanej z 1/3 szklanki likieru amaretto

Ponadto:

500 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

ok. 200 g malin

Jajka i masło wyciągamy kilka godzin wcześniej z lodówki. Miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy na przemian porcjami cukier, a na końcu czekoladę i skórkę z pomarańczy. Wciąż miksując dodajemy powoli mieszankę suchych składników: zmielonych migdałów, ciastek, kakao, sody i proszku. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180oC (ok. 40 minut). Studzimy. Obkroiwszy boki, wyjmujemy ciasto i nasączamy ponczem. Zimną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na wierzch ciasta. Na śmietanie układamy opłukane i osuszone maliny. Chłodzimy około 2 godziny przed podaniem.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s