Ciasto razowe z malinami, jeżynami i migdałową kruszonką

Korzystam jak mogę z owoców, bo za chwilę ich nie będzie. Dziś maliny i jeżyny na czekoladowym budyniu, w kruchym cieście z mąki pełnoziarnistej i pod migdałową kruszonką…


Ciasto razowe z malinami, jeżynami i migdałową kruszonką

 

Spód:

200 g miękkiego masła 

2,5 szklanki mąki pszennej razowej 

1 jajko

2/2 szklanki brązowego cukru 

2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Budyń:

2 małe budynie czekoladowe z cukrem

750 ml mleka

1 łyżka masła

oraz pudełko malin i pudełko jeżyn 

Kruszonka:

120 g masła

1/2 szklanki brązowego cukru

100 g grubo mielonych migdałów lub pokruszonych płatków migdałowych

1 szklanka mąki pszennej (lub orkiszowej) pełnoziarnistej 

1 łyżeczka cukru migdałowego lub ekstraktu


Ciasto razowe z malinami, jeżynami i migdałową kruszonką

 

Składniki spodu zagnieść szybko, wylepić spód średniej prostokątnej blachy. Podpiec 20 minut w temperaturze 180oC. Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać zimny budyń i cały czas mieszając, zagotować. Gorący wylać na ciasto. Umyte i osuszone owoce wyłożyć na budyń. Z podanych składników sporządzić kruszonkę. Rozkruszyć na owocach. Piec 40 minut w temperaturze 185oC, aż kruszonka stanie się złocista.


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s