Chleb z cukinią i orzechami

Cukinia to moje ulubione warzywo i przekonałam się, że może mieć wiele, nawet skrajnie różnych zastosować w kulinariach.  Od prostych grillowanych plastrów po ciasto czekoladowe. A dziś  przedstawiam chleb cukiniowy. Jest bardzo delikatny, wilgotny i aromatyczny za sprawą orzechów włoskich i długo świeży. Przepis znalazłam na tej stronie.

Chleb cukiniowy

Składniki:
500g mąki pszennej + trochę do podsypywania
40g świeżych drożdży (dałabym mniej, bo ciasto bardzo szybko rośnie i wylewa się z formy)
1 łyżeczka cukru
250 ml lekko ciepłej wody
250g młodej cukinii (ok. 1 sztuka małej cukinii)
100g orzechów włoskich (dałam 50 g)
2 płaskie łyżeczki soli
1 jajko
Dodatkowo:
olej do posmarowania formy
żółtko + trochę mleka do posmarowania chleba (posmarowałam białkiem)

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do dużej miski. W środku mąki zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Dodać cukier i trochę lekko ciepłej wody. Składniki w środku lekko zamieszać i przysypać lekko mąką z brzegów. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. do wyrośnięcia.
W międzyczasie umyć cukinię i razem ze skórką zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Orzechy posiekać (trochę, nie trzeba bardzo drobno).
Do miski z mąką i wyrośniętym zaczynem dodać resztę lekko ciepłej wody, jajko i sól. Zagnieść ciasto.
Cukinię dobrze odcisnąć z soku rękami. Odciśniętą cukinię i 75g orzechów dodać do ciasta. Ciasto ponownie zagnieść. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 45 minut (moje rosło 30 minut)
Po tym czasie, ciasto jeszcze raz zagnieść, na posypanym mąką blacie. Ciasto i ręce posypać dobrze mąką. Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować olejem. Ciasto przełożyć do formy. Formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 45 minut (trzymałam tylko 10)
Piec nagrzać do temperatury 200°C. Ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem z mlekiem i posypać resztą posiekanych orzechów (zrezygnowałam z tej czynności). 
Piec w nagrzanym piekarniku, na dolnej szynie piekarnika ok. 50 min. (Można w termoobiegu w temperaturze 180°C.)
Po upieczeniu chleb pozostawić na chwilę we formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga! Ciasto na początku wyrabiania jest dość gęste, ale po dodaniu cukinii zrobi się wilgotne, dlatego proszę nie dolewać wody, ani nie dosypywać mąki!)

 Szlaczkoń sylwetnik na koniczynie czerwonej

Rusałka osetnik na koniczynie czerwonej

Kraśnik sześcioplamek na koniczynie czerwonej

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s