Ciastka orkiszowe pomarańczowe z żurawiną, migdałami i czekoladą

Jakiś czas temu piekłam przepyszne ciasteczka orkiszowe z przepisu Doroty, dodając do oryginalnych migdały. Tym razem oprócz migdałów i czekolady wzbogaciłam je o żurawinę i skórkę z pomarańczy. Wyszły przepyszne, aromatyczne. Zdecydowanie do powtórzenia!

Ciastka orkiszowe pomarańczowe z żurawiną, migdałami i czekoladą

Składniki:

3 szklanki mąki orkiszowej razowej*

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

225 g masła, zimnego

1 szklanka ciemnego brązowego cukru (dałam jasny)

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam)

50 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady i 50 g grubo zmielonych migdałów, 50 g pokrojonej suszonej żurawiny oraz skórka starta ze sparzonej całej pomarańczy

Migdały grubo zmielić w malakserze lub posiekać razem z czekoladą i żurawiną. Odłożyć. Ze sparzonej pomarańczy zetrzeć skórkę. Wszystkie składniki (oprócz czekolady, żurawiny i migdałów) umieścić w malakserze i zmiksować (razem ze skórką pmarańczową). Wyjąć gotową kulę ciasta i dodać czekoladę, migdały i żurawinę. Jeszcze raz zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, układać na blaszce w sporych odległościach od siebie. Spłaszczyć łyżką (ja nie spłaszczałam i dlatego moje różnią się nieco wyglądem od oryginalnych).

Piec w temperaturze 175ºC przez około 16 minut (do 20 minut, w zależności od wielkości ciasteczek). Wystudzić na kratce. 

* można użyć pszennej razowej

Jeśli nie posiadacie malaksera, można ciasto również przygotować tradycyjnie, ucierając masło w temp. pokojowej z cukrem, dodając jajka, na końcu suche składniki, migdały i czekoladę; takie ciasto przed formowaniem trzeba koniecznie schłodzić przez około 1 godzinę.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s