Chleb słonecznikowy

Dawno nie piekłam chleba. Ten okazał się idealny. Przepis znalazłam u Joli, a ona u Olcik.


Chleb słonecznikowy

 

Składniki na dwie mniejsze keksówki lub jedną o wymiarach ok. 30×15 cm:

260 ml wody

15 g masła

350 g mąki pszennej

110 g mąki pszennej pełnoziarnistej (graham, typ 1850)

10 g świeżych drożdży

40 g nasion słonecznika

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

Drożdże wraz z cukrem rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy wszystkie składniki oprócz soli i zagniatamy gładkie ciasto – do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawiamy na 20 minut, po czym dodajemy sól i znów chwilkę wyrabiamy ciasto, dodajemy nasiona słonecznika i ponownie zagniatamy. Następnie przykrywamy miskę z ciastem czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (na ok. 30-40 minut). Następnie przekładamy do foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej mąka) i znów odstawiamy do wyrośnięcia (u mnie ok. 20 minut). Pieczemy 35-40 minut w 200 stopniach C z parą (naczynie żaroodporne wstawione do piekarnika). Studzimy na kratce.

Chleb słonecznikowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s