Słodkie bułeczki z migdałami i suszoną wiśnią

Urlop to fajna sprawa. W końcu mam więcej czasu na drożdżowe wypieki. Od dawna miałam ochotę na te bułeczki z przepisu Doroty. Brakowało mi jedynie suszonych wiśni. Kiedy je kupiłam od razu zabrałam się do pracy. Można je zabrać w podróż lub zjeść z kubkiem zimnego mleka.

Część mleka zastąpiłam likierem amaretto, a część mąki pszennej mąką pełnoziarnistą.


Słodkie bułeczki z migdałami i suszoną wiśnią

 

Składniki na 10 bułeczek (zrobiłam 8):

1 duże jajko, roztrzepane

180 ml mleka (u mnie 120 ml mleka i 60 ml likieru amaretto)

60 g masła, roztopionego

1/4 łyżeczki soli

325 g mąki pszennej chlebowej (u mnie 200 g pszennej, ok. 140 g pszennej pełnoziarnistej)

75 g zmielonych migdałów

50 g drobnego cukru do wypieków

7 g suchych drożdży lub 14 g świeżych drożdży

150 g suszonych wiśni

Ponadto:

1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

płatki migdałowe, do posypania

cukier puder, do oprószenia

 

Wszystkie składniki na ciasto (poza wiśniami) wyrobić, dodając pod koniec rozpuszczony tłuszcz. Zagnieść gładkie ciasto, dodać wiśnie i wyrobić, uformować w kulę, odstawić przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (2 h).

Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części, z których uformować bułeczki. Ułożyć je w odległościach na blaszce, przykryć, odłożyć w ciepłe miejsce do napuszenia (około 40 minut).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałów.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 18-20 minut, do złotego koloru. Wystudzić na kratce, oprószyć pudrem.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść, dodać wiśnie i dalej postępować wg powyższego przepisu.



Słodkie bułeczki z migdałami i suszoną wiśnią



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s