Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami i bezą

Proste, ale bardzo smaczne ciasto z kwaśnymi porzeczkami. Zamiast nich można użyć każdych owoców. Spód ze zdrowej mąki orkiszowej. Na letnie popołudnia, słoneczne lub deszczowe…


Pełnoziarniste ciasto z porzeczkami i bezą

 

Ciasto kruche:

1,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej lub pszennej razowej

2/3 szklanki grubo zmielonych bakalii i suszonych owoców)

150 g masła

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 żółtek

Beza:

5 białek

2/3 szklanki białego cukru

oraz 500 czerwonych porzeczek lub innych owoców

Makę, cukier i bakalie zagnieść z masłem i żółtkami. Wylepić dno średniej prostokątnej blaszki. Wyłożyć opłukane owoce. Białka ubić z cukrem, rozsmarować na owocach. Piec 40-50 minut w temperaturze 170oC.

 


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s