Muffiny orkiszowe z papierówkami

Przepyszne, miekkie i aromatyczne muffiny z papierówkami. W dodatku ze zdrowej mąki orkiszowej. Polubiłam tę mąkę za lekkość i ciekawy smak. W najbliższym czasie moje ciasteczka, ciasta kruche i muffiny polubią się z mąką orkiszową…

Muffiny orkiszowe z papierówkami

 

Zamiast jabłek można użyć innych owoców, dodać orzechy, czekoladę, tworząc własne muffinkowe słodkości.

Składniki:

2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej

1/2 szklanki brązowego cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

łyżeczka imbiru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 szklanka mleka

80 g stopionego masła

oraz 2 duże papierówki

brązowy cukier i cynamon do posypania wierzchu


Muffiny orkiszowe z papierówkami

 

W jednym naczyniu wymieszać jajka, mleko i stopione masło. W drugim mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i imbir. Wsypać suche składniki do mokrych i połączyć ze sobą. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w dużą kostkę. Wmieszać do masy. Wyłożyć do otworów formy muffinkowej wyłozonej papilotkami lub formy silikonowej. Wierzchy posypać cynamonem i brązowym cukrem. Piec około 25 minut w temperaturze 180oC aż wierzchy muffin zezłocą się, a patyczek wbity w środek babeczek będzie suchy.


Muffiny orkiszowe z papierówkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s