Czarno-biały sernik z jagodami

Dawno sernika nie piekłam. I miałam wielką ochotę na jagody. Te dwie zachcianki połączyłam w jedną i tak powstał wyśmienity wypiek serowy z owocami lasu… Ciemny czekoladowy spód i boki sernika kontrastują z białą waniliową masą serową. Do tego ciemno fioletowe jagody…

Czarno-biały sernik z jagodami

Spód:

2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej (lub pszennej)

1/2 szklanki kakao

1/2 szklanki brązowego cukru

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 żółtek

200 g masła

Czarno-biały sernik z jagodami

Suche składniki wymieszać, zagnieść z żółtkami i posiekanym zimnym masłem. Szybko zagnieść, wylepić dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno, boki wysmarować olejem, średnica min. 26 cm)

Podpiec w temperaturze 180oC około 20 minut. Następnie zmniejszyć do 140oC.

Masa serowa:

1 kg mielonego sera na serniki

5 białek

1 niepełna szklanka cukru

2 łyżki cukru z wanilią

125 ml słodkiej śmietanki (12-18%)

400 g opłukanych i osuszonych jagód

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce ser utrzeć z cukrami, śmietanką i mąką. Na końcu dodać pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Na podpieczony spód wylać 2/3 masy serowej, wysypać 1/2 porcji jagód, na to wylać pozostałą masę, a na nią wyłożyć resztę jagód. Piec do momentu aż wierzch sernika zetnie się, a środek pozostanie sprężysty (nawet 1/5 godziny).

Czarno-biały sernik z jagodami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s