Spagetti carbonara z groszkiem

Co zrobić z otworzoną puszką z groszkiem? Pomysł przyszedł mi do głowy dość szybko. Wystarczyło otworzyć lodówkę. Przydała się również otworzona śmietanka, niewielki kawałek boczku w zamrażarce, pół czerwonej cebuli i szczypiorek w doniczce na parapecie kuchennego okna…

Spagetti carbonara z groszkiem

 

Składniki:

300 g makaronu spagetti

łyżka oliwy

pół puszki goszku

15 dag chudego boczku

kilka gałązek szczypiorku

pół cebuli (użyłam czerwonej)

2/3 szklanki mleka

125 ml słodkiej śmietanki kremowej

łyżka suszonego majeranku

łyżeczka suszonego oregano

3 łyżki startego parmezanu

łyżka mąki

sól i pieprz

 

Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości masła. Dodać mąkę i smażyć jeszcze chwilę, wlać zimne mleko i zagotować. Wlać śmietankę, dodać posiekany szczypiorek, majeranek, oregano i gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Dodać groszek i parmezan, wymieszać. Przyprawić pieprzem i solą do smaku. wlać do makaronu i wymieszać. Można jeszcze posypać szczypiorkiem. Od razu podawać.

Spagetti carbonara z groszkiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s