Apetyt na truskawki czyli ciasto na kefirze

A jednak znalazłam czas, siły i nastrój, by uraczyć siebie i najbliższych ciastem z owocami lata. Moimi ulubionymi. Nie napracowałam się, wybierając ciasto ucierane na kefirze, do którego starłam skórkę z cytryny. Zniknęło bardzo szybko…

Ciasto dopisuję do akcji Czas na piknik

Ciasto na kefirze z truskawkami

Składniki:

1 szklanka kefiru (maślanki, jogurtu naturalnego, truskawkowego)

3 jajka

1/2 szklanki oleju

2 szklanki mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

2/3 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru z wanilią

minimum 500 g truskawek umytych, odszypułkowanych i przekrojonych na pół



 

Jajka i kefir wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem. Jajka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i kefirem. Dodawać partiami suchą miesznkę i zmiksować jeszcze raz, dodając skórkę z cytryny. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć połówki truskawek. Piec ok. 45-50 minut w temperaturze 175 stopni C. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


Modraszek ikar

Strzępotek ruczajnik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s