Ciasto kakaowe z budyniem i rabarbarem

 

Ciasto wymyślone specjalnie pod rabarbar, ale myślę, że każde owoce lata będą miłym dodatkiem do kakaowego ciasta z budyniem. Jest naprawdę wyjątkowe, wilgotne i aromatyczne, nieprzesłodzone, rabarbr to kropka nad i tego wypieku. Smakowało nawet mojemu synowi, który rabarbaru nie lubi. Dodaję je do akcji rabarbarowej.


Ciasto kakaowe z budyniem i rabarbarem

Budyń:

4 płaskie łyżki proszku budyniowego waniliowego

4 łyżki cukru

½ l mleka

2 łyżki masła

Ciasto:

200 g miękkiego masła

5 jajek wyjętych wcześniej z lodówki

1 szklanka cukru + 2 łyżeczki cukru z wanilią

250 g mąki

2 łyżki kakao

reszta proszku budyniowego z opakowania, która nie została wykorzystana do budyniu

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

oraz 600-700 g rabarbaru

2-3 łyżki cukru (może być brązowy)


Najpierw ugotować budyń. Proszek budyniowy rozpuścić w ½ szklanki zimnego mleka, resztę mleka zagotować. Wlać rozmieszany w mleku proszek budyniowy do gotującego się mleka małym strumieniem, ciągle mieszając aż zgęstnieje. Wsypać cukier, mieszać do rozpuszczenia, na końcu dodać masło i dobrze połączyć z budyniem. Odstawić do wystudzenia, przykrywając wierzch folią tak, by dotykała budyniu. Zapobiegnie to utworzeniu się kożucha.

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Mąkę przesiać z proszkiem, kakao i resztą budyniu, który pozostał po wykorzystaniu 4 łyżek proszku. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po jednym jajku, przesypując cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Porcjami dodawać suchą mieszankę, dobrze łącząc składniki. Połowę ciasta wyłożyć łyżką na spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć zimny budyń, a na nim rabarbar. Posypać 2-3 łyżkami cukru. Na rabarbarze rozsmarować drugą część ciasta kakaowego. Piec około 1 godzinę i 15 minut w temperaturze 175oC. Wystudzić przed rozkrojeniem, budyń nieco stężał. Wierzch można posypać cukrem pudrem.

Ciasto kakaowe z budyniem i rabarbarem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s