Sałatka ryżowa z ananasem i orzechami

Dziś kolejna wielkanocna propozycja. Sałatka, którą kiedyś robiła moja mama. Dość słodka, ale jest naprawdę pyszna. Świetnie pasuje do grillowanego kurczaka.

Sałatka ryżowa z ananasem i orzechami

Składniki:

2 woreczki ryżu parabolicznego

20 dag twardego żółtego sera

5-6 plastrów ananasa z puszki

60 g posiekanych orzechów włoskich

40 g rodzynek (sułtanek)

1 puszka kukurydzy

2-3 łyżki majonezu

1-2 łyżki śmietany

biały pieprz, sól


Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Rodzynki sparzyć. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Ananasy pokroić na kawałki, a ser w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Podawać do wędlin lub pieczonych mięs.


Pigwowiec

Tulipan

Berberys

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s