Pasztet bez pieczenia z wiśniową galaretką

Przed świętami szukałam przepisu na dobry pasztet i znalazłam u Olgi. Prosty i szybki w wykonaniu, a przede wszystkim nietypowy, bo bez pieczenia. Okazał się kulinarnym przebojem. 

Nie trzymałam się ściśle proporcji podanych przez autorkę, dałam nieco inne przyprawy i zrezygnowałam z żurawiny. Właściwie to skorzystałam bardziej z pomysłu na jego przygotowanie.

Podaję zatem swoje proporcje, a po oryginał odsyłam na Smak Imprezy.pl. I oczywiście dodaję do akcji kulinarnej Mirabelki.

Pasztet bez pieczenia z wiśniową galaretką

Składniki:

700 g mięsa gulaszowego z indyka

1 marchewka

1/2 selera

sól, pieprz, majeranek, imbir, czosnek

około 50 g rozpuszczonego masła

oraz

300 g mrożonych wiśni bez pestek

3 łyżeczki żelatyny

cukier do smaku

Pasztet bez pieczenia z wiśniową galaretką

Mięso wraz z włoszczyzną włożyć do zimnej wody i gotować aż mięso będzie miękkie. Pod koniec posolić rosół. Mięso i jarzyny wyjąć, pokroić na kawałki i zmiksować w malakserze. Dodać przyprawy oraz rozpuszczone masło, miksując na kremową masę, którą następnie należy przełożyć do pojemniczków i wyrównać powierzchnię.

Wiśnie rozmrozić, wraz z sokiem i 1,2 szklanki wody zagotować. Zmiksować na mus. Dodać żelatynę i rozpuścić. Dodać cukier do smaku i wylać na wierzch pasztetu. Włożyć do lodówki i zostawić na minimum 1 godzinę.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s