Babka migdałowo-orzechowa z czekoladą

Na moim świątecznym stole zawsze jest babka i sernik. Ta babeczka była naprawdę wyjątkowa… jest jeszcze, ale tylko odrobina… bo tak nam smakowała. Przepis znalazłam w publikacji „Pyszne ciasta na Wielkanoc”, nr 4/2008 i z przyjemnością dodaję go do menu Mirabelki.

A garść szafirków dostałam od nieznajomej starszej pani, kiedy wracaliśmy z koszami od święcenia…


Babka migdałowo-orzechowa z czekoladą

Składniki na 16 porcji:

150 g mlecznej czekolady z orzechami

150 g creme fraiche lub gęstej śmietany

3 łyżeczki cukru z wanilią

200 g miękkiego masła

szczypta soli

150 g cukru

75 dag mielonych orzechów laskowych

75 dag mielonych migdałów

200 g mąki

2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru pudru do posypania

tłuszcz i bułka tarta do formy


Babka migdałowo-orzechowa z czekoladą

Czekoladę grubo posiekać. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowyni sól utrzeć na gładką masę. Jaja dodawać pojedynczo. Całość dokładnie połączyć. W misce wymieszać orzechy, migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszankę wsypywać partiami do masy na zmianę z creme fraiche lub śmietaną. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę (ok. 2 l pojemności) posmarowaną tłuszczem i wysypaną dokładnie bułką tartą. Wierzch wygładzić łyżką. Piec w temperaturze 175oC około godzinę. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą.

Przed chwilą była za moim oknem piękna tęcza...

Mój pierwszy motyl tej wiosny...

Na tę rusałkę kratkowca czekałam cały rok...

I wczorajszy zachód słońca...

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s