Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

Dziś nabyłam mąkę orkiszową, dlatego szybko zdecydowałam się na upieczenie tych sympatycznych zajączków wielkanocnych z przepisu Doroty. Zrobiłam z 2/3 porcji ciasta sześć kicajów. Od razu zamroziłam 4 sztuki do wielkanocnego koszyka. Będą miłym akcentem na Wielkanocnym Śniadaniu…

Przepis dodaję do akcji kulinarnej, prowadzonej przez Mirabelkę.

Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

 

Składniki na około 8-9 bułeczek:

250 g mąki żytniej pełnoziarnistej (lub żytniej jasnej)

350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub orkiszowej jasnej)

14 g suchych drożdży (2 opakowania) lub 28 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1,5 łyżeczki soli

250 g kefiru (lub maślanki, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)

150 g creme fraiche (lub kwaśnej śmietany 18%)

kilka łyżek mleka ( by ciasto nie było suche przy wyrabianiu)

Do dekoracji:

nasiona dyni, słonecznika, sezamu lub maku

białko jajka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem (alergicy zamiast jajka użyją wody)


Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej

 

Obie mąki wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić, przykryte, do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 części (około 125 g każda). Każdą z tych części jeszcze na 3 części: mały okrągły ogonek (mała kulka); trochę większa głowa (kształt łzy lub gruszki), którą na czubku przecinamy, by powstały uszy zająca; ostatnią największą część (grzbiet zajączka) tworzymy przez uformowanie wałeczka i zwinięcie go jak ślimaka, zaczynając od środka.

Ułożyć na blaszce grzbiety, dołączyć główkę i ogonek, posmarować bułeczki białkiem (do samego białka lepiej trzymają się nasionka), zrobić oczy z dyni lub słonecznika, posypać dowolnymi ziarnami. Przykryć lnianą ściereczką, zostawić ponownie do wyrośnięcia, żeby zwiększyły objętość (około 20-30 minut).

Piec w temperaturze 200ºC – pierwsze 10 min, potem zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 12 minut. Wystudzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough’. Po tym czasie uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.

Smacznego 🙂
Wielkanocne bułeczki-zajączki z mąki żytniej i orkiszowej


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s