Sernik bananowy

Sernik bananowy

Miałam w planie dwa mazurki, ale wyszedł sernik… Spód do pierwszego mazurka upiekłam i… rozwaliłam, wyjmując w pośpiechu z blaszki. Do drugiego, bezowego nie ubiły się białka, bo próbowałam nowy malakser… i zrezygnowałam z dalszych starań.

Z pokruszonego czekoladowego spodu zrobiłam zatem spód do tego sernika, miksując go na okruszki i dodając nieco rozpuszczonego masła i mleka. Do podobnego spodu trzeba użyć około 200 g kruchych ciastek czekoladowych wymieszanych z 80 g rozpuszczonego masła. Masę ciasteczkową wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem (sam spód), dodatkowo zabezpieczając spód folią. Chłodzimy na czas przygotowania masy serowej.

Masę serową stworzyłam, wzorując się na kilku sernikach w internecie.

Ja użyłam: 750 g sera śmietankowego, 3 małe dojrzałe banany, 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru, sok z połówki cytryny, 1 łyżka ekstraktu waniliowego, 4 małe jajka.

Wszyskie składniki zmiksowałam. Najpierw banany, potem ser, cukier, ekastrakt, i na końcu jajka (tylko do połączenia się składników).

Masę wyłożyłam na ciasteczkowy spód i piekłam do momentu aż wierzch sernika był ścięty (temperatura – 170oC). Studziłam w wyłączonym piekarniku, potem schłodziłam w lodówce. Udekorowałam 2 łyżkami masy kajmakowej i płatkami migdałów.

Sernik dodaję do wielkanocnego menu Mirabelki 🙂


Sernik bananowy

Sernik bananowy


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s