Sałatka chrzanowa z ananasem

Przepis na tę pyszną, wielkanocną sałatkę dostałam kilka lat temu od pewnej pani z pracy, zanim poszła na emeryturę. Sałatka poszła dalej w świat, szczególnie polubiła ją moja mama. Przygotowuje ją na każde święta. Gdyby nie ona, zupełnie bym o sałatce zapomniała…

Sałatka chrzanowa z ananasem

Składniki:

2 woreczki długoziarnistego ryżu (ugotowane w osolonej wodzie i ostudzone)

5 jajek (ugotowanych na twardo i ostudzonych)

200 g ugotowanego i wystudzonego zielonego groszku (świeżego lub mrożonego, byle nie z puszki)

puszka kukurydzy

puszka ananasa

majonez i kwaśna śmietana

mały słoik łagodnego chrzanu (najlepszy Polonaise) lub więcej, jeśli chcecie, by sałatka była bardziej ostra

Jajka pokroić w kostkę, plastry ananasa odcedzić, pokroić na kawałki. Wymieszać z ryżem, groszkiem, odsączoną kukurydzą. Dodać majonez rozmieszany ze śmietaną i chrzanem. Schłodzić. Podawać do wędlin i pieczonych mięs.

Pigwowiec


Magnolia


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s