Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Na półce kuchennej stał słoik z konfiturą pomarańczową. Zastanawiałam się jak go smacznie wykorzystać. Zaczęłam przeglądać stronę Asi i znalazłam Pomarańczowy sernik świąteczny. Postanowiłam trochę go zmienić i wyszedł zupełnie nowy wypiek. Masa serowa u mnie jest waniliowa, bez bakalii. Spód czekoladowy grubszy, bardziej mleczny, z dodatkiem konfitury i skórki z pomarańczy. Z przyjemnością sernik dodaję do weekendowego menu waniliowego oraz wielkanocnego. I bardzo polecam!


Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

 

Przepis na okrągłą torownicę o średnicy 27 cm:

Spód:

100 g mlecznej czekolady

20 g gorzkiego kakao

100 g masła

100 g jasnego brązowego cukru

2 jajka

100 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki konfitury z pomarańczy

skórka starta z 1/2 sparzonej pomarańczy

Masa serowa:

1000 g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego lub śmietankowego (może być z wiaderka)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

ziarenka wyjęte z jednej laski wanilii

1 szklanka cukru (pomieszałam z domowym cukrem waniliowym)

5 jajek

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Polewa pomarańczowa:

reszta ze słoiczka konfitury pomarańczowej czyli jakieś 150 g (cały słoiczek miał 227 g)

250 g kwaśnej i gęstej śmietany 18%

skórka starta z 1/2 pomarańczy

Piekarnik nagrzać do 180oC. Spód tortownicy wyłożyć papierem i zacisnąć obręcz. Do garnka z grubym dnem dodać połamaną czekoladę, masło, cukier i kakao. Podgrzewać do rozpuszczenia masła i czekolady. Cukier nie musi się rozpuścić. Zdjąć z ognia, ostudzić. Następnie dodać rozkłócone jajka, konfiturę i mąkę wymieszaną z proszkiem. Wstawić do piekarnika na 25 do 30 minut i upiec. Wierzch spodu powinien być ścięty, ale sprężysty.

W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, ekstraktem i jajkami, nie mieszając za długo. Dodać ziarenka wanilii i mąkę, wymieszać, by mnie było grudek. Wylać na podpieczony spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do tej samej temperatury. Piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 150oC i piec aż wierzch sernika będzie ścięty (około 60 minut). Najlepiej przykryć wierzch folią aluminiową, ale tak by się z nim nie stykała.

Przygotować polewę. Śmietanę wymieszać w miseczce z konfiturą i skórką z pomarańczy. Temperaturę znów podwyższyć do 180oC. Wylać na sernik i piec jeszcze 15-20 minut. Ostudzić w wyłączonym piekarniku. Zimny wstawić na kilka godzin do lodówki.


Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie

Sernik waniliowo-pomarańczowy na czekoladowym spodzie


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s