Śledzie z cytryną, miodem i ziołami

Miłość do śledzi mam w genach. Po mamie. I wygląda na to, że nałóg śledziowy przekazałam przynajmniej jednemu synowi… drugi jeszcze nie jest zdecydowany czy lubi śledzie czy nie… ale wszystko wskazuje na to, że też w nich zasmakuje…

Może skusicie się na taką wersję… Polecam na Wielkanoc i dodaję do akcji Mirabelki


Śledzie z cytryną, miodem i ziołami

Składniki:

6-8 płatów marynowanych w oleju

oliwa

3 cebule

2 małe cytryny

1-2 łyżki miodu

1/3 szklanki białego wina (dowolnego)

sól, pieprz cytrynowy

2 listki laurowe

łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach

duża łyżka suszonych ziół: lubczyk, oregano, tymianek, natka pietruszki, koperek (zupełna dowolność)

Cebulę obrać, pokroić w talarki, posolić, poddusić na 2-3 łyżkach oliwy. Wlać 2/3 szklanki wody i wino. Dodać listki laurowe i zielony pieprz. Cytryny wyszorować, sparzyć, pokroić w grube plastry. Dodać do cebuli. Wsypać zioła i pieprz cytrynowy. Gotować kilka minut. Na końcu dodać miód. Wyparować większość płynu. ostudzić. Dolać 3-4 łyżki oliwy. Układać na przemian płaty śledziowe i cebulę z cytrynami. Zamknąć szczelnie i dobrze schłodzić, minimum 24 godziny przed jedzeniem.

Śledzie z cytryną, miodem i ziołami

 

A teraz obiecane w poprzednim wpisie fragmenty wiosny 🙂 Dziś tylko zwierzyniec…

Kowale bezskrzydłe

Ropuchy

Rusałka pawik

Bociany

Mikołaj z Neronem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s