Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

Wszystko ostatnio robię w biegu… I tak mało mam czasu na to, by opracować nowe przepisy. Tego kurczaka wymyśliłam naprędce w ubiegły weekend. Ma bardzo ciekawy smak dzięki aromatowi pomarańczy i tymianku. Mięso leżakuje kilka godzin w marynacie, potem jest obsmażane i duszone w sosie z dodatkiem wina i śmietanki.


Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

 

Składniki:

3-4 filety z kurczaka

3 łyżki oleju

2-3 łyżki masła

skórka starta z 1 pomarańczy i sok z połówki

2 łyżeczki tymianku (suszonego)

sól i pieprz cytrynowy

2 łyżki octu balsamicznego

pół szklanki białego wytrawnego wina

pół szklanki słodkiej śmietanki kremówki

szczypta kardamonu

Filety umyć, przekroić wzdłuż na pół, osuszyć. Delikatnie osolić i posypać pieprzem oraz tymiankiem z obu stron. W głębokim naczyniu połączyć olej, ocet balsamiczny, skórkę startą drobno ze sparzonej pomarańczy oraz sok wyciśnięty z połowy owocu. Mięso umieścić w płynie tak, by płyn dotarł do każdego kawałka. Chłodzić kilka godzin. Następnie rozgrzać na patelni masło i delikatnie obsmażyć filety z obu stron, zachowując marynatę. Mięso przełożyć do garnka, zalać marynatą i winem, zagotować. Wlać śmietankę i dusić kilkanaście minut pod przykryciem. Dodać kardamon, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ryżem lub kaszą (jaglaną lub kus kus) oraz ulubioną surówką.


Kurczak pomarańczowo-tymiankowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s