Każdy kęs tego ciasta to jeden krok do nieba… więcej dodawać nie muszę… skuście się na nie, a przekonacie się… Tylko ostrzegam, nie dla tych, którzy liczą kalorie…
Przepis dodaję do akcji Wasze autorskie przepisy.
Składniki na blaszkę o wymiarach: 25 x 30 cm.
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki gorzkiego kakao
2/3 szklanki drobnego cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
łyżka octu winnego
szczypta soli
oraz kawa do nasączenia biszkoptu
Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać razem z kakao. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier i cukier z wanilią. Dodać po kolei żółtka i wlać małym strumykiem ocet nie przerywając ubijania. Wyłączyć mikser. Wspypywać powoli mąkę z kakao, delikatnie mieszając. Dobrze połączyć z masą jajeczną. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 180oC 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie zdjąć papier. Nasączyć zaparzoną i ostudzoną kawą (około 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1/3 szklanki wody).
Masa, środek i wykończenie ciasta:
500 g tłustego i gęstego sera śmietankowego jak na serniki (użyłam Milkland z Tesco, może być Piątnica)
200 g miękkiego masła
90 g capuccino marcepanowego (proszku)
175 g marcepanu w czekoladzie (baton)
2 duże paczki herbatników (zużyłam 1,5)
400 gotowej masy krówkowej (użyłam kawowej)
500 g schłodzonej śmietany kremówki
2 fixy do śmietany
2 łyżki cukru pudru
20 g capuccino marcepanowego (proszku)
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami serek, wymieszać z proszkiem kawowym na gładką masę. Baton marcepanowy pokroić w kostkę (1 cm). Dodać do masy i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.
Zimną śmietanę ubić z fiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i posypać przez sitko proszkiem capuccino. Chłodzić minimum 2 godziny przed krojeniem.