Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem

Każdy kęs tego ciasta to jeden krok do nieba… więcej dodawać nie muszę… skuście się na nie, a przekonacie się… Tylko ostrzegam, nie dla tych, którzy liczą kalorie…

Przepis dodaję do akcji Wasze autorskie przepisy.


Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem

 

Składniki na blaszkę o wymiarach: 25 x 30 cm.

Biszkopt:

4 jajka

1/2 szklanki mąki tortowej

1/2 szklanki gorzkiego kakao

2/3 szklanki drobnego cukru

2 łyżeczki cukru z wanilią

łyżka octu winnego

szczypta soli

oraz kawa do nasączenia biszkoptu

Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać razem z kakao. Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier i cukier z wanilią. Dodać po kolei żółtka i wlać małym strumykiem ocet nie przerywając ubijania. Wyłączyć mikser. Wspypywać powoli mąkę z kakao, delikatnie mieszając. Dobrze połączyć z masą jajeczną. Wylać na blachę wyłożoną papierem i piec w temperaturze 180oC 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie zdjąć papier. Nasączyć zaparzoną i ostudzoną kawą (około 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej na 1/3 szklanki wody).

Masa, środek i wykończenie ciasta:

500 g tłustego i gęstego sera śmietankowego jak na serniki (użyłam Milkland z Tesco, może być Piątnica)

200 g miękkiego masła

90 g capuccino marcepanowego (proszku)

175 g marcepanu w czekoladzie (baton)

2 duże paczki herbatników (zużyłam 1,5)

400 gotowej masy krówkowej (użyłam kawowej)

500 g schłodzonej śmietany kremówki

2 fixy do śmietany

2 łyżki cukru pudru

20 g capuccino marcepanowego (proszku)

Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać porcjami serek, wymieszać z proszkiem kawowym na gładką masę. Baton marcepanowy pokroić w kostkę (1 cm). Dodać do masy i wymieszać. Wyłożyć na biszkopt. Na masie ułożyć warstwę herbatników. Posmarować masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników.

Zimną śmietanę ubić z fiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię i posypać przez sitko proszkiem capuccino. Chłodzić minimum 2 godziny przed krojeniem.


Ciasto kawowo-karmelowe z marcepanem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s