Sernik z mleczną czekoladą

Już od dawna miałam ochotę na sernik Asi. Byłam ciekawa jego smaku ze względu na dodatek mleka w proszku. Sernik jest bardzo dobry i niesamowicie wilgotny, ale według mnie za bardzo. Na spodzie blaszki pojawiła się woda. Myślę, że to wina pieczenia z blaszką wypełnioną wodą. Zrobiłam tak jak podano w przepisie. Poza tym sernik nie ma spodu, więc jest przez to jeszcze bardziej delikatny i ciężko ukroć równe kawałki. Następnym razem upiekę go bez dodatkowej porcji wilgoci. Mimo wszystko bardzo Wam go polecam, zwłaszcza że pięknie się prezentuje w towarzystwie bitej śmietany i dekoracji, do której użyłam pokruszonych wafelków w mleczznej czekoladzie i siekanych migdałów. Przepis cytuję za autorką, swoje modyfikacje podaję w nawiasach.


Sernik z mleczną czekoladą

Składniki:
Masa:
1, 4 kg kremowego sera śmietankowego zmielonego na serniki, np. President
1/2 szklanki kakao
1 szklanka mleka w proszku
1 i 1/2 szklanki cukru pudru (dałam tylko szklankę)
200 g gęstej śmietany 18% (dałam słodką)
5 jajek
200 g czekolady mlecznej, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzonej
Wierzch:
500 ml śmietany kremówki, zimnej
4 łyżki cukru
1 paczka herbatników Digestive z mleczną czekoladą (pokruszyłam wafelek w mlecznej czekoladzie)
2 garście obranych i posiekanych orzechów laskowych (dałam migdały)

Przygotowanie:

Kratkę w piekarniku ustawić w środkowej jego części. Na dół piekarnika wstawić blachę do pieczenia i napełnić ją wodą (odradzam). Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Prostokątną blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Masa: Do dużej miski włożyć ser i miksować przez około 7 minut, aż będzie gładki. Do drugiej miski przesiać kakao razem z mlekiem w proszku i cukrem pudrem. Dodać do masy serowej i zmiksować na małych obrotach miksera. Dodać śmietanę i zmiksować. Następnie dodawać kolejno po jednym jajku, miksując tylko do czasu aż składniki się połączą. Zmiksować na małych obrotach miksera z roztopioną i ostudzoną czekoladą mleczną. Masę wlać do formy, ustawić na kratce w piekarniku. Piec przez 50 minut, aż sernik będzie zastygnięty. Studzić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć i jak sernik całkowicie będzie wystudzony wstawić go do lodówki (na około 4 godziny lub najlepiej na całą noc).

Wierzch: Zimną śmietankę kremówkę ubić razem z cukrem na sztywną pianę. Ciasteczka pokruszyć, orzechy obrać i posiekać. Sernik udekorować bitą śmietaną, pokruszonymi herbatnikami i orzechami przed samym podaniem.


Sernik z mleczną czekoladą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s