Zielone ciasto jogurtowe z kiwi i kremem mascarpone

I znów zielono mi! I słodko zarazem… Długo nie zastanawiałam się jakie ciasto upiec na akcję kulinarną Zielono mi… organizowaną przez Pinkcake… I w końcu znalazłam miejsce dla suszonych plasterków kiwi, które leżały w pudełku z bakaliami.

Zielone ciasto jogurtowe z kiwi i kremem mascarpone

Ciasto:

2 szklanki mąki

3 zielone kisiele (np. jabłkowe)

szklanka jogurtu (dałam z kawałkami jabłka i kiwi

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

3 duże jajka

1/2 szklanki oleju

około 1/2 szklanki cukru (jeśli kisiel nie zawiera cukru)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

200 g suszonego kiwi (sparzonego i posiekanego)

Krem:

250 g serka mascarpone

2 łyżki gęstego jogurtu, najlepiej greckiego

3-4 łyżki soku z limonki

3 łyżki cukru pudru

płatki migdałowe do posypania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Suche składniki wymieszać ze sobą. Jogurt zmiksować z cukrem, jajkami, ekstraktem i olejem. Dodać suchą mieszankę i połączyć, by nie było grudek. Wrzucić kawałki kiwi i wymieszać. Wylać do dużej tortownicy lub prostokątnej blaszki o wymiarach 25 x 30 cm wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec do suchego patyczka (około 40 minut) w temperaturze 180oC. Wyjąć i ostudzić przed nałożeniem kremu.

Serek mascarpone utrzeć z jogurtem, cukrem i sokiem z limonki. Posmarować wierzch ciasta, posypać płatkami migdałowymi.



Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s