Makaron ze szpinakiem i szynką

Dziś pierwsza runda gry w zielone. Mowa oczywiście o akcji Pinkcake pod nazwą Zielono mi. Gotujemy, pieczemy, dusimy, sporządzamy potrawy z zielonych produktów. I przywołujemy wiosnę, dodając sobie przy tym potrzebnych nam szczególnie teraz witamin i minerałów. Zielone dary ziemi kryją ich całe bogactwo i naturalnie chronią nasz organizm przed groźnymi chorobami.

Dziś danie, do przygotowania którego użyłam szpinaku, pora, szczypty zielonych ziół oraz oliwy z pierwszego tłoczenia. Smak zaostrzyłam wędzoną szynką i czosnkiem. Ja i moja druga połówka byliśmy mile zaskoczeni, że to proste danie może być tak pyszne. Polecam Wam serdecznie!


Makaron ze szpinakiem i szynką

 

Składniki:

300 g makaronu (polecam świderki)

opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam w kostkach)

1/2 pora

3 ząbki czosnku

sól

pieprz cytrynowy

oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

3-4 plastry dobrej wędzonej szynki

dowolne zioła (pietruszka, bazylia, oregano, tymianek, estragon)

3 łyżki startego parmezanu

mały kubek śmietany

Makaron ugotować na al dente w dużej ilości osolonego wrzątku. Pora umyć i pokroić w cienkie paseczki. Lekko posolić. Poddusić chwilę na niewielkiej ilości oliwy. Dodać posiekany czosnek, a po ok. minucie szpinak. Dolać niewielką ilość wody i podgrzewać aż zupełnie się rozmrozi i dobrze podgrzeje, a woda wyparuje. Dodać zioła i wlać śmietanę. Chwilę gotować, dodać pokrojoną w kwadraciki szynkę oraz parmezan, przyprawić. Połączyć z ugotowanym ciepłym makaronem. Od razu podawać.


Makaron ze szpinakiem i szynką


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s