Chleb wieloziarnisty

Struktura tego chleba bardzo przypomina mi chleb domowy z jednej miejscowej piekarni. Tamten uwielbia mój mąż.  Ja uważam, że ten jest lepszy. W dodatku z ziarnami. Przepis znalazłam u Doroty, a ona zaczerpnęła go od Komarki.


Chleb wieloziarnisty

 

1 kg mąki krupczatki (użyłam luksusowej typ 550)

6 łyżek siemienia lnianego (pominełam)

6 łyżek łuskanego słonecznika

1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich

3 łyżki sezamu (dałam więcej)

2 łyżki pestek dyni (dałam więcej)

1,5 łyżki soli

5 łyżek cukru (dałam zdecydowanie mniej)

5 dag świeżych drożdży

1 litr wody


Chleb wieloziarnisty


Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże wymieszać dokładnie. Zalać ciepłą wodą i wyrobić ciasto (ciasto będzie bardzo luźne, ale takie ma być). Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Wyrobić ponownie, ja po prostu mocno rozmieszałam (dalej ciasto będzie luźne) i przełożyć do natłuszczonych foremek keksowych (wymiary „dolne” mojej keksówki to 9 x 28 cm). Odstawić do wyrośnięcia (czas rośnięcia trzeba wyczuć, z pewnością nie musi podwoić objętości – rośnie bardzo krótko i wystarczy jak trochę podrośnie, inaczej może się nie udać; u mnie rósł około 20 minut).

Piec około 1 godziny (piekłam 50 minut) w temperaturze 230ºC.


Modraszek argiades

Karłątek

Dwie rusałki


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s