Naleśniki z wytrawnym nadzieniem

U mnie piękne słońce za oknem i żar tropików w pokoju. Okno otwarte na oścież, a tam pan zięba wyśpiewuje, że wiosna się zbliża siedmiomilowym krokiem…. choć śniegu gruba pierzyna, a rano wciąż minus 10 i nieprzyjemna wilgoć w powietrzu… Nie wiem skąd, ale właśnie mucha wleciała do pokoju i wcale ją wyganiać nie będę, brawa dla niezniszalnej!

Dzisiaj podaję przepis na naleśniki z wytrawnym nadzieniem, bo takie wolę… zwłaszcza po dniach pączka i kilku przyjęciach imieninowych…

Naleśniki z wytrawnym nadzieniem

Składniki:

10-12 naleśników

1 duża lub 2 małe piersi z kurczaka z rosołu

1 młoda cukinia

1 mała cebula

1-2 ząbki czosnku

25 dag sera żółtego (Złoty Mazur, Gouda)

5-6 suszonych pomidorów w oliwie

świeże lub suszone zioła, np.: oregano, bazylia, tymianek, pieprz, sól, natka pietruszki.

masło z oliwą do obsmażenia

Pierś z kurczaka ugotować do miękkości z włoszczyzną i przyprawami. Następnie wyjąć, ostudzić i bardzo drobno pokroić. Na patelni z odrobiną oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą na grubych oczkach umytą, niedobraną cukinię. Dodać zioła, natkę,lekko posolić, można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Odparować z cukinię i zostawić do ostygnięcia. Następnie połączyć z posiekanym mięsem. Pomidory odsączyć z zalewy, pokroić drobniutko, dodać do mięsa. Na końcu zetrzeć ser, dodać do reszty składników, doprawić do smaku. Na każdym naleśniku kłaść po 2 łyżki farszu (najlepiej tylko na połowie, drugą zostawić bez nadzienia) i zwinąć w rulony. Na patelni rozgrzać niewielką ilość masła z oliwą i podsmażyć naleśniki na złoty kolor. Podawać gorące, najlepiej z barszczem czerwonym lub czystą pomidorową, ugotowaną na wywarze, w którym gotowało się mięso.

Farsz wytrawny do naleśników

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s