Spiralki czekoladowo-waniliowe (z nutellą) na World Nutella Day

Z okazji Dnia Nutelli upiekłam słodkie zakręcone ciasteczka. Przepis znalazłam tu. Ciasto trochę sprawiało kłopoty przy zagniataniu, rolowaniu i krojeniu. Radzę poczytać komentarze do oryginalnego przepisu, by uniknąć podobnych kłopotów. Mimo to ale efekt jest bardzo smakowity. Mój największy łasuch był wniebowzięty i prosi o więcej…

Spiralki czekoladowo-waniliowe (z nutellą)

Składniki na około 30 ciastek:
175 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
230 g mąki
2 łyżki Nutelli
1 łyżka kakao

Masło zmiksować, dodać cukier i miksować, aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać nutellę i kakao, wyrobić.

Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt mniej wiecej 15 x 20 cm. Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny Dałam na chwilę do zamrażalnika).

Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce, zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).

Piec około 10-12 minut w temperaturze 170ºC. Przez 2-3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), jak już skruszeją studzić na kratce.

Spiralki czekoladowo-waniliowe (z nutellą)

Spiralki czekoladowo-waniliowe (z nutellą)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s