Rozkoszne żurawinowe ciasto ze Starbucks

Pyszne i bardzo słodkie ciasto, którego przepis znalazłam u Ewelajny. To drugie jej ciasto na moim blogu. Wcześniej piekłam Sernik czeski z jej przepisu. Dziękuję Ci Moja Droga za przepisy, piękne wstępy do notek i cudowne zdjęcia.

W nawiasach podaję swoje małe modyfikacje. Po przepis autorki odsyłam na http://www.kuchniapelnasmakow.blogspot.com.

Rozkoszne żurawinowe ciasto ze Starbucks

Cranberry Bliss Bars ze Starbucksa

Ciasto:

1 szklanka miękkiego masła
1 szklanki brązowego cukru
3 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego (dałam wiśniówkę)
1 łyżeczka mielonego imbiru (albo 1/3 szklanki drobniutko pokrojonego kandyzowanego imbiru, *przypis Ewelajny)
1/4 łyżeczki soli
1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki pr. do pieczenia
3/4 szklanki pokrojonych suszonych żurawin
170g białej czekolady pokrojonej na kawałki  (dałam 150)

Masa serowa:
110 g miękkiego serka typu philadelphia (użyłam 300 g tłustego śmietankowego)
3 szklanki cukru pudru ( użyłam tylko 3/4 szklanki)
4 łyżeczki soku z cytryny i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (pominęłam wanilię)
1/4 szklanki pokrojonych w kostkę suszonych żurawin (jeśli są małe, pozostawić w całości)

Polewa z białej czekolady:

100 g (dałam 75 g) białej czekolady i 2-3 łyżki mleka rozpuść w kąpieli wodnej (do garnczka wlej niewielką ilość wody, na to postaw metalową miseczką, która będzie opierała się o ścianki garnczka, ale nie będzie dotykała wody; do miseczki włóż czekoladę i mleko – mieszaj do rozpuszczenia);

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Przygotowanie ciasta:

Tortownicę 26 cm (albo blachę ok. 23x33cm) wysmaruj tłuszczem. Mikserem utrzyj masło z brązowym cukrem. Dodaj jajka, ekstrakt, imbir i sól; dobrze połącz.
Stopniowo wsypuj mąkę, aż masa będzie gładka. Wyłącz mikser
Wrzuć pokrojoną suszoną żurawinę i białą czekoladę. Wymieszaj łyżką.
Wlej ciasto do tortownicy bądź prostokątnej blachy. Piecz 30 do 35 minut lub do momentu kiedy ciasto jest jasno brązowe przy brzegach.
Pozostawić do ostygnięcia.

Przygotowanie masy serowej:

Przy użyciu miksera połącz wszystkie składniki: ser, cukier puder, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy .

Gdy ciasto ostygnie, rozłóż masę serową na wierzch.
Posyp pokrojoną w kostkę suszoną żurawiną (wymieszałam razem z masą serową).
Polewa: włóż miękką czekoladę do plastikowego woreczka, delikatnie natnij rożek woreczka i rysuj „esy-floresy”. Ja dodatkowo udekorowałam ciasto słupkami migdałów.

Pozwól ciastu odpocząć przez 1 godzinę w lodówce.

Rozkoszne żurawinowe ciasto ze Starbucks

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s