Placki ziemniaczane po włosku

Dlaczego po włosku? Bo zapiekane z mozzarellą, pomidorem i szczyptą oregano. Rozpływają się w ustach… i cudownie pachną!

Placki ziemniaczane po włosku

Składniki:

1 kg ziemniaków (waga przed obraniem)

2-3 ząbki czosnku

1 mała cebula

2 małe jajka

5 łyżek mąki pszennej

sól

pieprz

2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

łyżeczka ziół do pizzy

łyżeczka suszonego oregano

2 duże kulki mozzarelli

2 pomidory

2 łyżeczki suszonego oregano do posypania

Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na bardzo drobnej tarce. Cebulę obrać i również zetrzeć. czosnek obrać i zmiażdżyć. Wszystko wymieszać z rozmieszanymi jajkami, dodać zioła do pizzy, oregano, paprykę, pieprz i sól do smaku. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Smażyć placki na rozgrzanym oleju na jasnozłoty kolor. Mozzarellę i umyte pomidory pokroić w plastry. Na dużej blasze układać placki, na każdym położyć plaster mozzarelli, na nim plaster pomidora, każdy placek posypać suszonym oregano i zapiekać około 10 minut w temperaturze 200oC z funkcją grilla. Podawać od razu. Można ozdobić kleksami sosu pomidorowego (takiego jak do pizzy).

Placki ziemniaczane po włosku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s