Pierniczki kardamonowe

W tygodniu przedświątecznym chcę obdarować kilka osób ozdobami z piernikowego ciasta. Dlatego upiekłam kolejną porcję tych aromatycznych ciastek. Dwie przechowuję przed łasuchami dla ozdoby, dwie zaś do schrupania w Wigilijny Wieczór. Kilka pierniczków z wczorajszej porcji  zawiśnie także na naszej choince, większość jednak będzie pachnieć na choinkach naszych znajomych. Pierniczki dodaję oczywiście do akcji Cudawianki.

Pierniczki kardamonowe

Przepis na kardamonowe pierniczki znalazłam u Komarki. Ciasto jest świetne, plastyczne, nie klei się do rąk, jest jak plastelina. Pierniczki wyszły kruche, i co ważne, na drugi dzień tak samo świeże i miękkie. To najlepsze korzenne ciasteczka, jakie do tej pory upiekłam. Zrobiłam z połowy porcji i zrezygnowałam z niektórych przypraw na rzecz gotowej przyprawy do piernika. Ponadto, uprościłam nieco sposób przygotowania ciasta. Przepis podaję z moimi modyfikacjami, oryginalny znajdziecie na blogu Every Cake You Bake.

Pierniczki kardamonowe:

2,5 szkl. mąki
100 g miękkiego masła
1 jajko w temperaturze pokojowej
1/4 szkl. cukru brązowego
1/4 szkl. cukru kryształu (dałam puder)
1/4 szkl. miodu
12 łyżki tłustej śmietany
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka zmielonego kardamonu
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżka kakao

Lukier:

1 białko
1 szklanka cukru pudru

W dużej misce wymieszać mąkę, cukry, sodę oczyszczoną, sól, kardamon, cynamon, przyprawę do piernika i kakao. Wlać płynny miód, ekstrakt, śmietanę, roztrzepane jajko i posiekane miękkie masło. Zagnieść ciasto, dokładnie łącząc wszystkie składniki.
Ciasto podzielić na dwie
części i uformować kule. Owinąć folią plastikową i zostawić na minimum 1/2 godziny w lodówce.

Następnie rozwałkować każdą kulę na placek grubości około 3 mm (najlepiej robić to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze pergaminu lub folii plastikowej). Foremkami lub ręcznie wyciąć ulubione kształty pierniczków i przełożyć je na blachę wyłożoną pergaminem. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec każdą porcję ciasteczek około 10 minut.
Wystudzone pierniczki polukrować, a kiedy wyschną, przełożyć do puszek lub zamykanych szczelnie pudełek.

Lukier robię ubijając lekko białko i ucierając z cukrem pudrem do uzyskania pożądanej konsystencji. Lukier powinien być bardzo gęsty (najlepiej zrobić próbę na przykład na brzegu deski).  Do zdobienia używam rękawa cukierniczego z najcieńszym otworem.

Pierniczki kardamonowe

Pierniczki kardamonowe

Pierniczki kardamonowe

Pierniczki kardamonowe


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s