Magię Świąt Bożego Narodzenia powoli ogarnia mój dom… Zapach korzennych przypraw krąży w mojej głowie odkąd wpadłam w wir pieczenia i ozdabiania pierników. Po upieczeniu sernika świątecznego wciąż czuję niedosyt. Na czekoladę, na orzechy, pomarańcze, rozgrzewające przyprawy… Radość, jaką daje przygotowywanie wypieku i oczekiwanie na wyciągnięcie go z piekarnika to moje uzależnienie… Kilka dni bez zapachu ciasta w domu powoduje niepokój i natrętne myśli o domowych słodkościach.
Przeglądanie Waszych blogów to dodatkowa zachęta do cukierniczych szaleństw. Muffiny o smaku piernika, które widziałam u Was nie dawały mi spokoju cały weekend. Niedzielne popołudnie to znakomity czas na urzeczywistnienie natrętnych myśli o domowych słodkościach…
Składniki suche:
1 szklanka mąki pszennej
niepełna szklanka mąki żytniej
1/2 – 2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie lubicie muffiny)
2 łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka posiekanych bakalii z górką: orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki królewskie, suszona żurawina, suszone śliwki, gorzka czekolada
Składniki mokre:
2 rozkłócone jajka
kubeczek jogurtu naturalnego – 200 g
pół szklanki oleju lub stopionego masła
2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czerwonych owoców
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki rumu
duża łyżeczka dobrej przyprawy korzennej
Krem czekoladowy:
125 g serka mascarpone
125 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
płaska łyżeczka przyprawy korzennej
łyżeczka rumu
kilka kostek gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka
W jednej misce wymieszać suche składniki razem z bakaliami. W drugim naczyniu połączyć wszystkie mokre produkty. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej (ja korzystam z silikonowej i tę czynność mogę pominąć). Z przepisu wyszło mi 12 babeczek. Piec „do suchego patyczka” w temperaturze 180oC (około 40 minut). Wystudzić.
Wykonanie kremu: Czekoladę rozpuścić z mlekiem, ostudzić. Zimną śmietanę ubić. Następnie miksując dodać serek mascarpone oraz cukier, rum, przyprawę i ostudzoną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Nakładać na ostudzone muffiny (np. za pomocą szprycy). Można krem posypać kakao lub ułożyć bakalie.