Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

Magię Świąt Bożego Narodzenia powoli ogarnia mój dom… Zapach korzennych przypraw krąży w mojej głowie odkąd wpadłam w wir pieczenia i ozdabiania pierników. Po upieczeniu sernika świątecznego wciąż czuję niedosyt. Na czekoladę, na orzechy, pomarańcze, rozgrzewające przyprawy… Radość, jaką daje przygotowywanie wypieku i oczekiwanie na wyciągnięcie go z piekarnika to moje uzależnienie… Kilka dni bez zapachu ciasta w domu powoduje niepokój i natrętne myśli o domowych słodkościach.

Przeglądanie Waszych blogów to dodatkowa zachęta do cukierniczych szaleństw. Muffiny o smaku piernika, które widziałam u Was nie dawały mi spokoju cały weekend. Niedzielne popołudnie to znakomity czas na urzeczywistnienie natrętnych myśli o domowych słodkościach…

Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

Składniki suche:

1 szklanka mąki pszennej

niepełna szklanka mąki żytniej

1/2 – 2/3 szklanki ciemnego brązowego cukru (w zależności od tego jak słodkie lubicie muffiny)

2 łyżki kakao

1 płaska łyżeczka sody

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szklanka posiekanych bakalii z górką: orzechy włoskie, migdały, skórka pomarańczowa, rodzynki królewskie, suszona żurawina, suszone śliwki, gorzka czekolada

Składniki mokre:

2 rozkłócone jajka

kubeczek jogurtu naturalnego – 200 g

pół szklanki oleju lub stopionego masła

2 łyżki powidła śliwkowego lub dżemu z czerwonych owoców

2 łyżki płynnego miodu

2 łyżki rumu

duża łyżeczka  dobrej przyprawy korzennej

Krem czekoladowy:

125 g serka mascarpone

125 ml śmietany kremówki

3 łyżki cukru pudru

płaska łyżeczka przyprawy korzennej

łyżeczka rumu

kilka kostek gorzkiej czekolady + kilka łyżek mleka

Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

W jednej misce wymieszać suche składniki razem z bakaliami. W drugim naczyniu połączyć wszystkie mokre produkty. Do miski z suchymi składnikami wlać mokre i wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papilotkami formy muffinkowej (ja korzystam z silikonowej i tę czynność mogę pominąć). Z przepisu wyszło mi 12 babeczek. Piec „do suchego patyczka” w temperaturze 180oC (około 40 minut). Wystudzić.

Wykonanie kremu: Czekoladę rozpuścić z mlekiem, ostudzić. Zimną śmietanę ubić. Następnie miksując dodać serek mascarpone oraz cukier, rum, przyprawę i ostudzoną czekoladę. Dobrze wymieszać składniki. Nakładać na ostudzone muffiny (np. za pomocą szprycy). Można krem posypać kakao lub ułożyć bakalie.

Muffiny piernikowe z bakaliami i kremem czekoladowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s