Maślane ciastka z posypką

Przepis na ciasteczka znalazłam u Anytsujx. Najbardziej spodobała mi się w nich posypka. Ciasteczka, a właściwie ciacha (wyszły grube) bardzo nam smakują, długo zachowują świeżość. Następnym razem zrobię jednak o wiele cieńsze niż podane jest w przepisie, żeby były jeszcze bardziej kruche.

Maślane ciastka z posypką

Składniki:
400 g mąki pszennej
150 g cukru pudru (dałam 110 g)
175 g miękkiego masła
2 duże jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
5 ml ekstraktu z wanilii

Posypka migdałowo-waniliowa:
mała garstka zmielonych migdałów na tzw. mączkę
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego domowej roboty lub 1 łyżeczka kupnego cukru waniliowego zmielona razem z migdałami

Wszystko ze sobą razem wymieszać.

Wykonanie:

Przesiać mąkę i wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.

Masło i cukier utrzeć mikserem, ale krótko do połączenia się tylko składników. Jajka osobno wymieszać widelcem z ekstraktem waniliowym. Dodawać po trochę do masła, połączyć mikserem. Następnie wsypywać małymi porcjami mąkę, połowę dało się utrzeć mikserem, resztę należy wyrobić ręcznie.

Zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na ok. ½ godziny.

Wałkować na grubość ok. 1 cm (według mnie 1/2 cm to max.), wycinać dowolne wzorki.

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w 180 st.C.

Jeszcze ciepłe ciasteczką posypać migdałowo-waniliową posypką.

Maślane ciastka z posypką

Maślane ciastka z posypką

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s