Przepis na to ciasto mam od dawna z jakiejś gazety, ale musiałam je zmodyfikować. W oryginalnym przepisie było zdecydowanie za dużo mąki. Nie dało się dobrze połączyć składników. Aromat cytrynowy zastąpiłam skórką i sokiem z cytryny, a cukier waniliowy dałam swój, domowy, z prawdziwymi ziarenkami wanilii. Zamiast czekolady dodałam kolorowe suszone owoce, przez co ciasto jest jeszcze bardziej orzeźwiające.
Składniki:
300 g mąki pszennej
250 g serka śmietankowego sernikowego
200 g miękkiego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże jajka
150 g cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z cytryny i sok z połówki
szczypta soli
2/3 szklanki suszonych owoców (kiwi, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa) lub posiekana tabliczka gorzkiej czekolady
cukier puder do posypania
Serek utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i miękkim masłem. Mąkę wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Następnie wrzucić skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Utrzeć dokładnie na gładką masę. Ciasto jest gęste. Na końcu wsypać owoce i jeszcze raz przemieszać. Wyłożyć do podłużnej keksówki i piec 50-60 minut w temperaturze 190oC (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.