Ciasto serowo-cytrynowe z suszonymi owocami

Przepis na to ciasto mam od dawna z jakiejś gazety, ale musiałam je zmodyfikować. W oryginalnym przepisie było zdecydowanie za dużo mąki. Nie dało się dobrze połączyć składników. Aromat cytrynowy zastąpiłam skórką i sokiem z cytryny, a cukier waniliowy dałam swój, domowy, z prawdziwymi ziarenkami wanilii. Zamiast czekolady dodałam kolorowe suszone owoce, przez co ciasto jest jeszcze bardziej orzeźwiające.

Ciasto serowo-cytrynowe z suszonymi owocami

Składniki:

300 g mąki pszennej

250 g serka śmietankowego sernikowego

200 g miękkiego masła

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 duże jajka

150 g cukru

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

skórka otarta z cytryny i sok z połówki

szczypta soli

2/3 szklanki suszonych owoców (kiwi, żurawina, kandyzowana skórka pomarańczowa) lub posiekana tabliczka gorzkiej czekolady

cukier puder do posypania

Serek utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i miękkim masłem. Mąkę wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Następnie wrzucić skórkę z cytryny i wyciśnięty sok. Utrzeć dokładnie na gładką masę. Ciasto jest gęste. Na końcu wsypać owoce i jeszcze raz przemieszać. Wyłożyć do podłużnej keksówki i piec 50-60 minut w temperaturze 190oC (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Ciasto serowo-cytrynowe z suszonymi owocami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s