Keks bananowy bardzo aromatyczny

Ciasta z dodatkiem bananowego musu są bardzo wilgotne i aromatyczne. A wczoraj zachciało mi się takiego ciasta, które łączyłoby słodycz bananów i suszonych owoców, świeżość orzeźwiającej cytryny oraz charakter rozgrzewającego imbiru i cynamonu.

Keks bananowy bardzo aromatyczny

Składniki suche:

2 szklanki mąki

2/3 szklanki brązowego cukru

szczypta imbiru

2 szczypty cynamonu

skórka otarta z 1 cytryny

1/2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki mokre:

3 duże rozgniecione widelcem banany

2 rozmącone jajka

1/2 szklanki oleju

2 łyżki soku z cytryny

Bakalie:

50 g suszonej żurawiny

50 g posiekanych suszonych śliwek

4 suszone gruszki, posiekane

50 g płatków migdałowych

50 g posiekanych orzechów włoskich

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Do suchych wlać mokre, mieszać krótko do połączenia się składników. Dodać bakalie i jeszcze raz przemieszać. Ciasto wyłożyć do długiej wąskiej keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec do suchego patyczka w temperaturze 180oC. Kroić przestudzone.

Keks bananowy bardzo aromatyczny

Keks bananowy bardzo aromatyczny

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s