Tort z kremem cytrynowym i bezą

Jeśli lubicie cytrynowe smaki, to z wielką radością polecam Wam ten tort. Masa jest na tyle kwaskowata, że świetnie równoważy słodycz ciasta z bezą. Przepis znalazłam u Edysi. Ciasto piekłam w tortownicy 24 cm i krążki wcale nie były za wysokie.

Tort z kremem cytrynowym i bezą

Masa bezowa:
5 białek
150 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Ciasto:
125 g masła lub margaryny
180 g cukru pudru
280 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 żółtek
2 łyżki soku z cytryny (pominęłam)
2 łyżki zimnej wody

Krem:
3 cytryny
125 ml wody
100 g cukru kryształu
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
500 g śmietany 30%


Białka na masę bezową ubić na bardzo sztywną pianę. Kontynuując ubijanie, stopniowo dosypywać przesianą mąkę i cukier puder, na końcu dodać sok z cytryny.

Tłuszcz na ciasto utrzeć z cukrem. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i na przemian z żółtkami dodawać do masy tłuszczowej. Dodać 2 łyżki zimnej wody, sok cytrynowy i jeszcze raz wymieszać.

Połowę ciasta przełożyć do starannie wysmarowanej tłuszczem tortownicy o średnicy 26 cm (moja miała 24 cm) i wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez 15 minut.

Na podpieczonym spodzie rozsmarować połowę bezowej masy i piec w tej samej temperaturze przez 10 minut.
Po 10 minutach od upieczenia wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia (okruszki można zachować do obsypania tortu).

W ten sam sposób co pierwszą porcję, upiec drugą część ciasta z bezą.

Przygotować krem: wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z zimną wodą i cukrem. Całość zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w odrobinie zimnej wody i zagęścić nią gorący płyn cytrynowy. Ostudzić.
Ubić śmietanę i wymieszać z zimnym kremem.

Posmarować grubo kremem bezową warstwę jednego biszkoptowego krążka. Nałożyć drugi krążek – bezową warstwą do góry. Posmarować resztą kremu wierzch i boki tortu. Obsypać wiórkami kokosowymi lub okruszkami z ciasta.

Przechowywać w lodówce.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s