Ciasto czekoladowe z dynią

To aromatyczne ciasto znalazłam u Abbry. Zniknęło równie szybko jak jej wypiek. Zrobiłam poczęstunek w pracy i kazałam zgadywać, z czego upiekłam ciasto. Musiałam się w końcu przyznać, bo dyni nikt w nim nawet nie podejrzewał 🙂

Ciasto czekoladowe z dynią

Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm) :
3 jajka
130 g cukru
130 g gorzkiej czekolady – rozpuszczonej i przestudzonej
200 g startej dyni (jeżeli dynia jest zbyt soczysta, można ją lekko odcisnąć)
200 g drobno startych migdałów (zmieliłam płatki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cynamonu
skórka otarta z 1 pomarańczy
1,5 łyżki soku pomarańczowego (dałam likier Amaretto)
szczypta soli

Ciasto czekoladowe z dynią

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ubić z cukrem na białą masę, następnie dodać pozostałe składniki (oprócz białek) i dokładnie wymieszać. Do masy dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Przełożyć ciasto do natłuszczonej tortownicy o średnicy 22 cm i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 45 minut (do suchego patyczka).

Po upieczeniu na wierzch wylałam polewę z sosu karmelowego (z sernika kajmakowego), wymieszanego z kilkoma kostkami gorzkiej czekolady.

Rusałka ceik

Wróbel

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s