Zupa paprykowo-pomidorowa

Uwielbiam zupę pomidorową. Kilka razy robiłam ją w formie kremu pomidorowego z groszkiem z ciasta ptysiowego lub grzankami. Tym razem nadałam jej nieco paprykowego aromatu. Podana z makaronem w kształcie długich świderek jest bardziej sycąca.

Zupa paprykowo-pomidorowa

1 duża czerwona papryka

1 czerwona cebula

2-3 ząbki czosnku

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

puszka krojonych pomidorów bez skórki

2 łyżki pasty pomidorowej (najlepiej z papryką)

1 kostka bulionowa z papryką rozpuszczona w ok. 1,5 l wrzątku

2 łyżki słodkiej papryki w proszku

szczypta chili, sól i pieprz do smaku

dowolne zioła (np. oregano lub bazylia)

natka pietruszki

2 łyżki masła

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Z umytej papryki usunąć gniazdo nasienne, pokroić w grubą kostkę i dodać do cebuli razem z obranym i pokrojonym drobno czosnkiem. Smażyć razem kilka minut, by wydobyć z papryki i czosnku aromat. Wsypać suchą paprykę i smażyć bardzo krótko (około minuty), wrzucić obraną włoszczyznę, zalać bulionem. Gotować do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie dodać pomidory i koncentrat. Gotować około 10 minut, dodać zioła, chili, doprawić do smaku, solą i pieprzem. Zupę zmiksować. Podawać z makaronem, groszkiem ptysiowym lub grzankami i posypaną natką pietruszki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s