Bułeczki pełnoziarniste z suszonymi pomidorami i oliwkami

Bardzo delikatne bułeczki, pachnące oregano, suszonymi pomidorami i zielonymi oliwkami. Oryginalny przepis, bez dodatków znajdziecie tutaj.

Bułeczki pełnoziarniste z suszonymi pomidorami i oliwkami

Składniki na 12 sztuk:

500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
ok. 150 ml ciepłego mleka
ok. 150 ml ciepłej wody
2 łyżki masła
1 całe jajko
30 g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
1 łyżeczka płaska miodu lub cukru
1 jajko do posmarowania
słonecznik do posypania

oraz łyżeczka suszonego oregano, ok. 10 suszonych pomidorów i kilkanaście zielonych oliwek

Drożdże rozetrzeć z miodem (cukrem), odrobiną mąki i odrobiną ciepłej wody. Odstawić do wyrośnięcia, po czym dodać pozostałe składniki. Ciasto można zarobić ręcznie, za pomocą miksera lub w automacie. Na końcu dodać posiekane na mniejsze kawałki pomidory i oliwki oraz oregano i jeszcze chwilę wyrabiać do wymieszania się składników. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Gdy będzie gotowe, zagnieść kilkoma ruchami i podzielić na 12 równych części. Z każdej zrobić kulkę i kłaść na przygotowaną do pieczenia blachę. Przykryć do ponownego podrośnięcia. Piekarnik nagrzać do temp. 200oC. Przed samym włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarenkami słonecznika. Piec przez 12-15 minut.

Bułeczki pełnoziarniste z suszonymi pomidorami i oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s