Roladki z kurczaka z serkiem ziołowym i oliwkami

To moje ulubione roladki z kurczaka. Pachnące czosnkiem, oliwkami i ziołami. Do tego śmietanowo-ziołowy sos z aromatem cytryny… Poniżej podaję opis wykonania i przybliżoną ilość składników.

Roladki z kurczaka z serkiem ziołowym i oliwkami

Potrzebnne będą nam cienkie filety z kurczaka (każdy filet najlepiej przekroić na pół). Z obu stron posolić i posypać pieprzem. Mięso w środku (omijając brzegi) należy posmarować gęstym serkiem śmietankowym. Następnie posypać ziołami (np. oregano, bazylią, cząbrem, tymiankiem, słodką czerwoną papryką, lubczykiem). Do każdego kawałka mięsa dodać posiekany lub przeciśnięty ząbek czosnku oraz 3-4 pokrojone oliwki – najlepiej zielone). Roladki zwinąć, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie przełożyć do garnka, zalać wrzątkiem lub niezbyt słonym bulionem (roladki oddadzą sól) i dusić około 20 minut pod przykryciem. Dodać te same zioła, których użyliśmy do środka roladek, wlać około 1/2 szklanki śmietany kremówki i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Sos powinien zgęstnieć. Jeśli będzie za rzadki, można go podprawić mąką. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Ja starłam jeszcze skórkę z cytryny i dodałam łyżkę soku cytrynowego. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami oraz dowolną surówką.

Roladki z kurczaka z serkiem ziołowym i oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s