Zupa serowo-groszkowa

Najbardziej z zup kremowych lubię zupę z zielonego groszku. Tej nadałam nutkę serową. Bardzo mi ta mała zmiana smakowała.

Zupa serowo-groszkowa

Porcja na 6 osób:

1 cebula

3 łyżki masła

2 litry bulionu drobiowego

opakowanie mrożonego groszku

20 dag serka topionego

6 kromek chleba tostowego

sól, mielony biały pieprz, gałka muszkatołowa, kilka gałązek koperku

2 łyżeczki słodkiej papryki do dekoracji

Cebulę obrać, grubo posiekać. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła. Wrzucić cebulę i zeszklić. Wlać gorący bulion oraz groszek. Ugotować do miękkości. Zmiksować zupę. Dodać serek topiony i podgrzewać aż się rozpuści. Tosty pokroić w kostkę, przyrumienić na patelni wysmarowanej łyżką masła. Zupę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozlać do miseczek lub kokilek. Po wierzchu posypać słodką papryką. Do każdej wrzucić porcję grzanek. Udekorować gałązkami koperku. Smacznego 🙂

Zupa serowo-groszkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s