Ciasto wiśniowe z płatkami owsianymi

Zdrowe, bo z płatkami owsianymi i pełnoziarnistą mąką. Dość słodkie, ale słodkość przełamana kwaskowatym smakiem wiśni. I jeszcze z przepysznym dodatkiem płatków migdałowych i aromatami: cytryny i Amaretto. Grzechem byłoby go nie spróbować…

Ciasto wiśniowe z płatkami owsianymi

około 600 g wydrylowanych wiśni (dałam mrożone)

300 g masła

1 szklanka cukru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

4 jajka

skórka starta z 1 cytryny

2 szklanki płatków owsianych (błyskawicznych)

1 szkl mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki pszennej pełnoziarnistej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki likieru Amaretto

oraz po 3 łyżki płatków owsianych i płatków migdałowych do posypania wierzchu

Ciasto wiśniowe z płatkami owsianymi

Wiśnie zasypać 3-4 łyżkami cukru. Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając, dodawać jajka i skórkę cytrynową. Płatki owsiane wymieszać z mąkami oraz proszkiem do pieczenia i dodawać porcjami do utartej masy. Następnie wlać Amaretto i wymieszać. Wiśnie dobrze odsączyć z soku. Okrągłą tortownicę o średnicy 26-27 cm wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć ciasto, Następnie wyłożyć wiśnie i lekko docisnąć. Pozostałe płatki owsiane wymieszać z płatkami migdałowymi i posypać wiśnie. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC i piec 45-50 minut  (do suchego patyczka na samym środku ciasta).

Rusałka admirał

Modraszek ikar

Rusałka pawik

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s